Új szuperföldre bukkantak a csillagászok

Írta: Tüskés Zoltán - 2012. 11. 09. 11:08

Új bolygót fedeztek fel brit és német csillagászok egy csillag lakhatósági zónájában: a HD 40307g katalógusjelű planéta negyvennégy fényévnyire van, tömege a Föld hétszerese.

A csillagászok a Chilében lévő Európai Déli Obszervatórium (ESO) 3,6 méter átmérőjű teleszkópjára szerelt, nagy pontosságú spektrográffal, a HARPS-szal (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) végezték a vizsgálatokat. A berendezés képes észlelni a legparányibb változásokat is a csillagok fényének színképében, amelyeket a körülöttük keringő bolygók gravitációja okoz.

A kutatócsoport, amely Guillem Angla-Escude (Göttingeni Egyetem) és Mikko Tuomi (Hertfordshire-i Egyetem) irányításával dolgozott, tulajdonképpen három bolygót fedezett fel, de csupán a HD 40307g helyezkedik el a lakhatósági zónában, ahol a hőmérséklet nem túl magas és nem is túl alacsony, így elképzelhető, hogy a felszínén folyékony víz van. Eddig 800 exobolygó, a Naprendszeren kívüli planéta léte igazolódott, de közülük csupán maroknyi található a napjuk lakhatósági zónájában. Még kevesebb a tengelye körül forgó planéta, ahol váltakozik a nappal és éjszaka. A kötött keringésű bolygók egyik fele viszont állandó sötétségbe borul, míg a másikon állandó nappal uralkodik.

Hugh Jones, a Hertfordshire-i Egyetem kutatója elmondta, hogy a most fölfedezett bolygó a Földhöz legközelebb eső, olyan lakhatósági zónában lévő égitest, amely nem kötött keringésű bolygó. Angla-Escude arról számolt be, hogy az égitest egy tökéletesen nyugodt, idős törpecsillag körül kering, és mivel ugyanannyi napenergia éri a felszínét, mint a Földét, semmi sem zárja ki, hogy a bolygónak Föld-szerű éghajlata legyen.

Mégtöbb hír

A Szent Péter téren a hívők meglepetéssel fogadták a bejelentést - MTI

Meglepetés kísérte XVI. Benedek lemondásának bejelentését a Vatikán falain kívül is: az olasz közvéleményt, sajtót és politikát is váratlanul érte a pápa döntése.

Tovább olvasom...

Az Apple föltalálta a kerek sarkú négyszöget

A közelmúltban heves viták folytak arról, hogy a Samsung valóban megsértette-e az Apple szellemi tulajdonához fűződő jogokat, amikor hasonló alakú eszközöket gyártott.

Tovább olvasom...

HÍR3D, official

Terms of Use:

Tovább olvasom...